"Сляпата Вайша" претендент за "Оскар"

Анимацията в битка с още 9 филма

24.11.2016 | 19:25 Редактор: Васил Детелинов

Българската анимация „Сляпата Вайша“ влезе в списъка от 10- те най-добри късометражни анимации на годината, които ще се борят за номинации за филмовите награди "Оскар". Сюжетът е по едноименния разказ на Георги Господинов, а режисьор е Теодор Ушев, когото открихме в Монреал, Канада.

Осемминутната 3D  история разказва живота на Вайша - момиче, което нe може да живее в настоящето. Причината е, че с едното око вижда миналото, а с другото – бъдещето. Лентата показва как Вайша едновременно вижда майка си като дете в настоящето и възрастна жена в бъдещето. Героинята на Георги Господинов е раздвоена и между това за кого да се омъжи - дали за младежа или за стареца. А режисьорът Теодор Ушев споделя, че дълго време е искал да направи филм за безсилието да живеем сега.

 "Вие знаете колко често се обръщаме с носталгия към миналото и ни е страх от бъдещето. Винаги съм искал да направя такъв филм, който е разположен и във времето. Опитах се да направя един филм, в който сякаш историята е сложена в една кутия. Знаете за теорията на Айщайн да се измери времето като пространство. Това е приказка, в която има философия и квантова физика" - споделя режисьорът Теодор Ушев.

Още когато прочита историята Теодор Ушев има идея как ще изглежда. Работи по анимацията около 8 месеца. Едно от условията, за да попадне филмът в късия списък на претендентите за номинация за Оскар, е да спечеили награда на избран от академията фестивал. "Сляпата Вайша" печели три награди. Така от рекордните 70 филма, 10 попадат в късия списък, от които журито ще номинира 5 за Оскар.

"Както каза един мой приятел: Сега в 2016 г. е по-трудно да попаднеш в късия списък, отколкото в номинациите. Всяка година състезанието става по-ожесточено. Това, което не е добре за нас и за нашия филм е, че в късата листа има 4 филма на "Дисни" и "Пиксар", които са фаворити, защото много от членовете на академията работят в "Дисни" и "Пиксар". 

Епипът, работил по "Сляпата Вайша" обаче, не губи надежда. Ще бъде ли номинирана българската анимация за наградите "Оскар" ще стане ясно на 24 януари.

Още в репортажа на Васил Детелинов.