Нужна ли беше оставката на кабинета и доведе ли тя до криза?

Живко Георгиев, Стойчо Стойчев и Юлий Павлов с коментар в извънредното студио на Bulgaria ON AIR

16.11.2016 | 13:45 Редактор: Василия Пейчева
Нужна ли беше оставката на кабинета и доведе ли тя до криза?

Намираме се вече в политическа криза, блокират се основните функции на парламента, коментира в извънредното студио на Bulgaria ON AIR за гласуването на оставката на кабинета политологът Стойчо Стойчев.

Според социолога Юлий Павлов обаче оставката на правителството и парламентарните избори не водят до криза.

"Не сме в политическа криза от сега. Парламентарните избори не са криза, а са решение на кризата. Ние сме в криза, откакто ни управлява правителство на малцинството", коментира той.

Политологът Живко Георгиев коментира дали подаването на оставката на кабинета не е било грешка.

"Очевидно има елементи на грешка. Може би има и калкулация. Това е политическа незрялост, невменяемост. Наблюдавахме неадекватно отношение при управляващите. Те имаха реални шансове, а тази загуба те си я изработиха", каза той.

По думите на Стойчо Стойчев оставката не е изненадваща и в европейския контекст е нормално при загуба на избори да се понесе отговорност. "В балканския контекст това е изненада, но не и в Европа", уточни той.

Политологът припомни и че ГЕРБ са влезли с висок кредит на доверие в предизборната кампания.

"На неизвестен кандидат даваха тотална победа. Но когато стана известен, изборите се загубиха. Това не е наказателен вот и не е вот, насочен срещу премиера", допълни Стойчев.

Според Юлий Павлов решението за подаването на оставката не е нормална европейска практика.

"В много държави президентът е от една сила, а управлението - от друга. Нищо не налагаше оставката. Изборите изведнъж станаха важни, премиерът заложи авторитета си. Имаше изместване на нещата", коментира Юлий Павлов.

Политолозите са на едно мнение, че е трудно предвидим резултатът от предсрочните избори. Трябва да се види и какви промени ще има в избирателната система. Също така има и две въпросителни - евентуални политически проекти на Веселин Марешки и Слави Трифонов.

"Правителството може и да е ляво, дясно, патриотично, голяма коалиция", предположи Живко Георгиев.