Бюджет 2017 влиза ударно в парламента

До 14 ч. всички комисии в НС трябва да са одобрили разчетите, за да влезе бюджетът в пленарната зала

15.11.2016 | 13:30 Редактор: Мария Аладжова
Бюджет 2017 влиза ударно в парламента

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Започна обсъждането на бюджета за следващата година. След като ГЕРБ обяви, че няма да оттегли основния финансов закон, от днес той влезе в парламентарните комисии.

Ударното приемане на бюджета за следващата година е с цел финансовата рамка за 2017 да продължи пътя си към пленарна зала, защото вече няма време.  

Два са възможните сценария за следващите седмици. Тъй като министър Владислав Горанов обяви, че няма да се отказва от разчетите за седващата година, сега депутатите ще могат да обсъдят и дори леко да ги променят, но в крайна сметка да бъде приета финансовата рамка на кабинета "Борисов".

Вторият вариант е депутатите да не приемат бюджета, тогава се стига до ситуация, в която той ще бъде разделен на 12 равни части и така през следващата година всеки един месец ще разполага със собствена отделна сума.

Основото притеснение при народните представители е, че тъй като предстоят предсрочни избори, някоя от партиите може да си позволи популизъм при дебатирането на парите за 2017 година.

Сериозни вълнения има и от страна на бизнеса. На фона на всички вълнения и критики през последните няколко седмици от страна на работодателските организации към разчетите на министър Горанов, днес организациите се обединиха около това да няма промяна и именно бюджетът на кабинета "Борисов" да влезе в пленарна зала и в крайна сметка да бъде приет. 

В 14 ч. започва извънредното заседание и дотогава се очаква всички комисии да са взели своите решения. Очаква се и лидерът на БСП Корнелия Нинова да започне срещите си с лидерите на всички парламентарно представени партии.