РБ ще подкрепи Бюджет 2017, но само ако не е популистки

Отговорността за законопроекта трябва да я понесе новото мнозинство, коментира Румен Христов

14.11.2016 | 20:24 Редактор: Мария Аладжова
РБ ще подкрепи Бюджет 2017, но само ако не е популистки

Вероятно няма да се работи лесно в оставащите месеци до разпускането на парламента, но това не е фатално. Такова мнение сподели народният представител от Реформаторския блок Румен Христов в предаването ПрезиДЕН 2016 по Bulgaria ON AIR.

Според него забавянето на бюджета за догодина не е кризисна ситуация. Той обаче предупреди, че сега отговорността по приемането на законопроекта е на новото неформално мнозинство, което евентуално ще се оформи около БСП. 

Христов определи разцеплението в редиците на РБ и конркетно различията на формацията с лидера на ДСБ Радан Кънев като "не фундаментални, а по-скоро тактически" и отново се върна на темата за бюджета:

"Ние, мнозинството, бяхме много остро атакувани от БСП за този бюджет и изведнъж този бюджет, който беше направен на пух и прах сега трябва да бъде приет. Казвам още отсега, че РБ ще постъпи държавнически, ще го подркепи, но при положение, че той не бъде променян популистки. Ще имат подкрепа при положение, че приоритетите в този бюджет се запазят", коментира Христов.

РБ не застава зад предложението от референдума държавните субсидии за партиите да са от 1 лев на действителен глас и по думите на Христов подобно искане е популистко:

"Не защото искаме да има 240 депутати и ние като по-малка политическа формация да успеем да влезем вътре. Категорично не. Парламентът работи с 20 комисии. Представете си, ако има 120 народни представители, комисиите ще станат по 8-10 души, но когато отсъстват двама - трима и имаш кворум, ти можеш да вземаш решения с двама-трима души", поясни той.

В дискусията участва и Явор Хайтов от "Народен съюз", където пък са в недоумение от решението на премиера Бойко Борисов да подаде оставка след президентския вот в неделя:

"Дълбоко в себе си все още търсим отговор защо така обидено реагира министър-председателят. Подава оставка, бързо се внасят едни законопроекти, за които политическа партия ГЕРБ беше против първоначално, когато се говореше за тях. Аз се притеснявам, че те са на ръба на популизма и едва ли е в полза на демокрацията. Говоря за тази бърза смяна на мнението по отношение на референдума", отбеляза Хайтов.