Николай Овчаров: Нормално е да има предсрочни избори

Нищо драматично нямаше да се случи, ако не беше репликата за оставката на правителството, каза Владимир Йончев пред Bulgaria ON AIR

13.11.2016 | 19:45 Редактор: Луиза Божинова
Николай Овчаров: Нормално е да има предсрочни избори

Фразата на премиера Бойко Борисов за оставката на правителството беше напълно ясна и точна. Да се поиска вот на доверие, което ще представляват едни предсрочни избори, ако Цецка Цачева загуби, мисля, че е нещо съвсем нормално. Нормално е да има нови избори. Обстановката в парламента стана нетърпима. 

Това коментира професор Николай Овчаров в изнесеното студио на Bulgaria ON AIR в НДК. Журналистът Владимир Йончев обаче смята, че тези избори за първи път имат залог, който надхвърля рамките на президентската институция. 

"Нищо толкова драматично нямаше да се случи, ако просто не беше изтървана тази реплика за оставката. Тя породи желание за промяна и за мъст. Много от хората отидоха да гласуват за премиер, а не за президент. Очакванията за избори витаят във въздуха", каза Йончев. 

Той посочи, че активността днес ще бъде много близка до референдума на телевизионният водещ слави Трифонов. 

"В момента, по данни към 17:00 часа, тя е почти идентична с активността на националното допитване, където гласуваха 3 милиона и половина, или съвсем малко по-малко от тази бройка", посочи журналистът. 

Историкът Николай Овчаров коментира, че правенето на избори в едно демократично общество е нещо напълно нормално, не е имало кой знае какви компроматни истории.

"Не се отчетоха реалните успехи, а се гледаше на обещание. Очевидно е, че това е една световна тенденция, видяхме какво стана в Америка", добави той. 

Целия разговор вижте във видеото: