Последният президентски дебат - ключов за резултатите от мажоритарния вот

Това коментираха гостите в изборното студио на Bulgaria ON AIR

13.11.2016 | 19:13 Редактор: Мария Аладжова
Последният президентски дебат - ключов за резултатите от мажоритарния вот

Последният дебат между двамата претенденти за "Дондуков" 2 е повлиял на нагласите на избирателите, коментираха гостите в изборното студио на Bulgaria ON AIR. По думите им единият от кандидатите е допуснал сериозни грешки по време на диспута, които не са останали незабелязани. 

"За мен тези числа говорят, че този диспут по телевизията не остана без последици. Според мен там разликата рязко се увеличи, защото един от кандидатите направи всички възможни грешки и някои невъзможни. Няма един, който да не беше се повлиял от това. Човек очаква силен ръководител, а силният ръководител на прави някои неща, които направи един от кандидатите през изминалите дни" коментира Петър Пунчев.

Според Мартин Захариев социалистите са приложили успешна формула в мажоритарната схема като са издигнали неразпознаваем кандидат. Докато от управляващата партия са заложили на обратното - издигнали са претендент, познат на широката публика.

А според Васил Гарнизов голямата разлика между двамата кандидати показва, че "истинският двигател на толкова голяма разлика се нарича липсата на коалиционна култура по нашите земи".

"Да нямаме правителство, а президентът да не може да разпусне парламента - истинска криза би било те да се държат като на ваканция до 21 януари. Едно такова увисване ще бъде тежко за всички - не само за управляващи, но и за опозицията", коментира още Гарнизов.

Журналистът Петър Пунчев стигна по-далеч в анализа си: "За мен единият от кандидатите си е роден неизбираем и при тази ситуация не очаквах да се случи нещо друго", коментира той. По думите му управляващата сила се "се заиграва" с избирателите, които са дали гласа си и на референдума. По последни данни техният брой е около 3 млн., като 2,5 млн. са отговорили с 3 пъти "да" на поставените въпроси в бюлетината. 

Режисьорът Съни Сънински също коментира оспорвания балотаж, като отбеляза, че според него високата избирателна активност е повлияна от референдума: "Покрай референдума хората са усетили, че могат да обърнат избора. Първо, това, което огорчи хората е, като някой каза какъв ще бъде техният избор. Референдумът е едно от най-хубавите неща, които са се случвали".

Вижте пълния разговор във видеото: