"Партиите задушиха кандидатите, не се получи дебат"

Коментар на изборната битка от Саша Безуханова, Владимир Левчев и Тони Николов в ефира на Bulgaria ON AIR

13.11.2016 | 19:36 Редактор: Тодор Петров

Кандидатите бяха задушени от партийното и не се получи публично дебатът за личности, които поемат ангажимент да представляват България. Развитието от последната седмица показа тази тенденция. Новият български президент трябва много добре да разбира какво се случва в света и да играе проактивна глобална игра, която дава нови възможности на България.

Това мнение сподели бизнесдамата Саша Безуханова в студиото на Bulgaria ON AIR. Тя добави, че популизмът намира все повече почва, а държавният глава трябва да е морален пример и водач. 

"Много е важно той да поеме битката с езика на омразата, с това заинтересованите да разделят обществото ни. В рамките на хибридната война президентът има своята роля. България няма приет план за кибер сигурност.

Писателят Владимир Левчев определи българската политика като трагикомедия. По думите му популизмът расте и това е притеснителна тенденция. 

"За нас е изключително важно евроатлантическата посока да се поддържа. Хората не си дават сметка, че мажоритарна система ще доведе до бетониране на статуквото. Имаше избори, на които половината от гласовете бяха по мажоритарната система - спечелиха две партии", каза още гостът в студиото на Лора Инджова и Кузман Илиев.

Философът Тони Николов е на мнение, че изборите са преминали под формата на "Чичовци" - едно абсолютно кряскане. Той добави, че президентът дава посланията и говори за бъдещето, но отговаря и за миналото.

"Президентът е главнокомандващ на армията, но ние все пак не се готвим за война. България е на ръба на политическа криза. Влизаме в хипотезата на предсрочни избори, ситуацията е много сложна", посочи Тони Николов.