Росен Плевнелиев призова избирателите да гласуват мъдро

Според президента е рано да се говори за служебно правителството

13.11.2016 | 11:17 Редактор: Луиза Божинова
Росен Плевнелиев призова избирателите да гласуват мъдро

Президентът Росен Плевнелиев призова избирателите масово да отидат до урните и да гласуват мъдро.

След като и той направи своя избор за един от двамата претенденти за негов наследник на "Дондуков" 2, Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ, какъвто беше и той преди пет години, и Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет, зад който стои БСП, Плевнелиев обяви, че тази вечер лично ще се обади на спечелилия битката, а още утре ще го покани в президентската институция.

След заканата на премира Бойко Борисов, че ако Цачева загуби изборите, той ще подаде оставка и ГЕРБ няма да участва по никакъв начин в управлението на страната, Плевнелиев призова да не се бърза с излишни сметки какво би се случило. Според него най-важното в момента за бъдещето на държавата е стабилността.

"Ако се стигне до политическа криза, до оставка, това не означава парламентарна криза, защото конституцията задължава президентът да намери начин политическата криза да не се превърне в парламентарна и трябва да се тръгне да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не в рамките на настоящото Народното събрание", коментира той.

Според него е рано да се говори за служебно правителството, защото според конституционните разпоредби първо трябва да се търси вариант за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

"Имам опит, възможност и способности да се справя с формирането на нов служебен кабинет, минах през не една криза, но много ми се ще да вървим по Конституция, а тя това казва: Ако има оставка, да се търси възможност за формиране на правителство в рамките на този парламент. Ще търся вариант за изход и с изпълнителната власт, и с новоизбрания президент", посочи Плевнелиев.

Той настоя, че за него съставянето на служебно правителство не е самоцел: "Целта ми е да има стабилна държава. В момента и правителството, и парламентът работят".

Росен Плевнелиев призова политиците много внимателно да си направят анализа от резултатите от днешния вот - какъв сигнал изпратиха хората към тях, какви са приоритетите, които залагат.