Чукат ли на вратата предсрочни избори?

Коментар по горещата тема от журналиста Люба Кулезич и актьора Калин Сърменов в ефира на Bulgaria ON AIR

06.11.2016 | 20:19
Чукат ли на вратата предсрочни избори?

Над 45% не е голяма активност. Имам усещане, че зрее промяна. За да се излезе от един кръг, трябва да се започне от нулата. Това посочи пред Bulgaria ON AIR журналистът Люба Кулезич.

По думите на актьора Калин Сърменов хората пред урните днес са били амбицирани. 
"Радваме се на малкото, което мен ме притеснява. Трябва да се радваме на следващите стъпки, които да са по-големи от предишните. Тази избирателна активност не е достатъчна", допълни той.

Сърменов каза, че е време да се огледаме и да видим какво се случва в нашето общество.

Според Кулезич този избор е тест за управлението на Борисов и ситуацията в момента.

"Хората четат резултатите във Facebook. Това е лицемерие, което е част от общото лицемерие, в което живеем. В момента се усеща, че не само изборът за президент е знаков, но и изборът за това дали рефендумът ще мине границата, за да бъде зачетен", каза още журналистът.

"Не вярвам, че ще има предсрочни избори. Това означава, че ще има доста сериозно дестабилизиране на държавата. Тази теза за предсрочни избори върви от 7-8 месеца,  тоест тя не е рожба на сегашната ситуация в момента. Тя се наложи в общественото пространство и изведнъж се оказа, че ние говорим за предсрочни избори, но предвид икономическото ни състояние не би трябвало да мислим по този начин", категоричен е Сърменов.

Кулезич заяви, че е абсурдно и нелепо да ни плашат с предсрочни избори, както и с бежанци.

"Изборите не могат да бъдат заплаха. Заплаха е, когато една партия държи всичко. Въпросът е, че второто управление на ГЕРБ измени на обещанията които даде, когато идваше на власт. Цветан Цветанов заяви, че няма да позволят да се повторят предишните политически дела, но те се обвързаха отново с модела КОЙ", уточни журналистът.

По думите на Сърменов, за да има предсрочни избори трябва да се смени конституцията и да се мисли по по-различен начин. 

"Ако следващият президент, който и да е той, постави въпроса за истинско разделение на властите, за прекратяване на тоталитарния модел на прокуратурата, това ще бъде истински български президент, загрижен за благоденствието на българския народ", заключи журналистът Люба Кулезич.