"Галъп": Ген. Радев води с 4% пред Цачева

На трето място е Красимир Каракачанов, четвърти е Веселин Марешки

06.11.2016 | 20:05 Редактор: Тодор Петров

Генерал Румен Радев води с над 4% пред опонентката си за поста на "Дондуков" 2 Цецка Цачева, сочи екзитпол сондажът на социолозите от Gallup International, с които работи Investor Media Group.

За кандидата, подкрепен от БСП, са гласували 26,7% от гласоподователите, докато за кандидата на ГЕРБ бюлетина са пуснали 22,5% от избирателите. По този начин балотажът между двамата след седмица е гарантиран.

На трето място в изборите за държавен глава се нарежда патриотът Красимир Каракачанов, който получава 15%. Четвърти е варненският бизнесмен Веселин Марешки, за когото гласовете си са дали 9,9% от избирателите.

Пети се нарежда кандидатът на Реформаторите Трайчо Трайков с 6,8%, а шести е бившият премиер Пламен Орешарски с 5,8%.

Ето каква е подредбата на останалите кандидати за президент:

7. Ивайло Калфин – 3,4% 
8. Татяна Дончева – 1,8%
9. Велизар Енчев – 0,5%
10. Жорж Ганчев – 0,4%
11. Димитър Маринов (Митьо Пищова) – 0,3%
12. Румен Гълъбинов – 0,2%

Опцията "Не подкрепям никого" е избрана от 5,6% от българите. От екзитпола на Gallup International става ясно, че избирателната активност към 19 часа е 53%.

Близо 47% от гласоподавателите са участвали в референдума към 19 часа, сочат още данните на от екзитпол прочването на Gallup International.

79% от гласоподавателите са отговорили положително на въпроса: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 16.4% са отговорили с не, а 3.7% не са дали конкретен отговор, сочат данните на Gallup International.

70,6% от участвалите в референдума са отговорили с "Да" на въпроса: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" 26,5% са гласували с "Не", а 2.2% от участвалите не са дали отговор на този въпрос.

Най-много отговори "Да" има на последния въпрос: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". Положително са отговорили точно 80%, а 16.3% са отговорили с не. Без отговор са останали 2,6% от гласувалите в референдума.