Откъснато от света село в Родопите също на избори

Жителите на Лисиците стигат до урните по висок въжен мост и с лодка

06.11.2016 | 13:36 Редактор: Тодор Петров
Откъснато от света село в Родопите също на избори

В изборният ден ви отвеждаме право в сърцето на Родопите, в единственото населено място в България, в което никога не имало улици, път и коли. До село Лисиците се стига само по висок въжен мост или с лодка, а хората са принудени да ходят километри пеша, за да стигнат до цивилизацията. 

Какво е да си откъснат от света и как се стига до урните по вода? Отговорите от Михаела Карабельова и оператора Виктор Петров.

Само на 10 километра от Кърджали около 30 човека още живеят като в миналите векове. Времето тук е спряло преди десетки години, а местните разказват, че са като герои от Йовковите разкази. Всички те живеят на брега на язовир Студен кладенец в село Лисиците - единственото в България, до което няма път, а до цивилизацията се стига по въжен мост или с лодка.

Вече 38 години откъснатото село е дом за Селвер Хасан. Разказва, че се оцелява трудно, но с времето неволите стават навик. Макар че вместо улици тук има стръмни кози пътеки, най-голямото предизвикателство за 56-годишната жена е преминаването на моста. 

От години в селото няма магазин и лекар, а при спешен случай разчитат на лодки или се молят на Бога - разказва 65-годишният Мехмед. 

От цивилизацията ги делят 5 километра и един язовир, но хората тук признават, че не пропускат избори. Последно избирателна секция в селото е имало преди 20 години. Оттогава хората от Лисиците гласуват в съседното село. Повечето от тях приемат вота като задължение и не вярват в промени. 

Всички те изминават километри пеша и ходят по пробити дървени дъски, метри над водата, за да си купят хляб. Въпреки това често се шегуват, че се чувстват като европейци, но от Средновековието. Повечето признават, че изборът да живеят като отшелници е личен и не биха го заменили с шума на големия град. 
Затова ще се надяват властта да сложи нови дъски на най-дългия въжен мост в България, за да се чувстват сигурни по пътя към цивилизацията.

Вижте целия репортаж и мненията на хората във видеото: