Подценяван ли е образът на президента?

Разговор по темата с политолога Антоний Тодоров и актьора Владислав Карамфилов-Въргала

06.11.2016 | 09:03 Редактор: Тодор Петров
Подценяван ли е образът на президента?

Политологът доц. Антоний Тодоров каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че нито един от кандидатите за президент не демонстрира скромност. Той посочи, че е добре президентът да си дава сметка, че хората сме крайни, както и мандатът на президента също е краен. 

"Говори се, че президентът в България няма много власт. Хубаво е той да има характер и да е лидер. Нужна е храброст, за да върши работата си. Ако той ще бъде фигура, която ще прави всичко, което правителството очаква от него, той няма да си свърши работата. Няма да отговори на очакванията ни", каза още политологът. 

По думите му президентът трябва да чува какво става в обществото. Той подчерта, че държавният глава има властта за много повече неща, отколкото изглежда и даде пример със свикването на референдум. 

"Има кандидати с характер, но обществеността не е убедена, че има достатъчно такива хора", посочи доц. Тодоров.

Актьорът Владислав Карамфилов-Въргала е на мнение, че смиреният човек изглежда безхарактерен и слаб. Според него не е модерно да си смирен в България. 

"Не може президентът да бъде смирен по онзи начин, по който ние го разбираме. Той не представлява себе си, а една институция. Той е церемониалмайсторът на държавата. Представлява България по света. Има правото на вето върху законите, може да събере Народното събрание", каза Влади Въргала в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че правото на избор е най-тежкото бреме на човека. 

"Избор трябва да правиш във всеки един момент, но когато има избор. Има много неща, които навяват съмнения дали политиката е бизнес", настоя актьорът, според когото политиката е бизнес и много скъпо занимание. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ana_Anova
преди 7 години
Има европейски филми с главен герой президент - напр. няколко френски - ген. Де Гол,.... и особено за предпоследния Н. Саркози (казва се "Завоюването") или този, който сега се повтаря по няколко телевизии "В сянката на властта". И двата са за изборния процес.Има и други култури, освен американската! Сигнализирай за неуместен коментар