Дядо Васил от село Българин - пенсионерът, който дарява, за да запази паметта на дедите си

Той получава 200 лева на месец и все пак намира начин да отделя пари за родното си място

06.11.2016 | 08:29 Редактор: Мария Аладжова
Дядо Васил от село Българин - пенсионерът, който дарява, за да запази паметта на дедите си

74-годишен мъж от харманлийско село спестява от пенсията си, за да подпомага родното си място.

Той получава двеста лева на месец, но въпреки това успява да дарява. Запознайте се с дядо Васил - истинският българин от село Българин, който вади пари от собствения си джоб, за да пази паметта на дедите ни.

"За черквата помагам, тука пазар направих и тоя парк тука направих", споделя дядо Васил. 

Съвсем наскоро дава 2000 лева за паметна плоча на загиналите във войни жители на селото: "Една крава и едно теле продадох и направих тая плоча. Я ги задържах парите у мене си и викам тези пари са за този паметник. Бе, кога искаш да направиш нещо намират се пари. Зависи от хората - който милее за тази родина, за това отечество, може да направи нещо. Който не милее нищо не прави, той търси само да граби".

Дядо Васил продължава да инвестира пари в реставрацията на храма в селото. Признава, че се вълнува от политика, но не намира смисъл от президентския вот. И макар да определя бъдещето на родината си като мрачно и сиво, 74-годишният патриот от село Българин е убеден, че ще продължава да върши работата на държавата. Именно затова, докато има сили, той ще отделя пари от скромната си пенсия, за да поддържа историята на малкото харманлийско село.

Репортаж на Михаела Карабельова: