Je suis Madame Bulgaria! Една французойка с любов за страната ни

Мари Пиетжак предпочете живота в София пред този в Лил

02.11.2016 | 09:35 Редактор: Тодор Петров
Je suis Madame Bulgaria! Една французойка с любов за страната ни

Французойката Мари Пиетжак се установява в София малко след своето идване у нас. Тя създава сайт, където описва впечатленията си от страната ни. Преди години заедно със съпруга си напускат подредената Франция, за да преоткрият красотата на България. 

"За първи път дойдох в България през зимата на 2012 г. Обстановката ми се стори изключително приятелска и задушевна. Имаше периоди, в които се прибирахме във Франция и после се връщахме обратно тук. Постепенно престоите в България започнаха да стават все по-чести и по-дълги", разказа французойката пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Така през 2014 г. Мари отваря нова страница от своя живот, за да се установи окончателно в България. Намира страната ни за колоритна и изпълнена с живот, въпреки културния шок при кацане на родна земя.

"Когато кацнахме на Терминал 1 и тръгнахме из улиците в района, си мислех, че се намирам на снимачната площадка и това е декор за филм. Видях каруци, коне, магарета, ромско население. В центъра видях истинското лице на България и най-вече на София", продължи разказа си Мари.

Приказната природа и божествената кухня са само част от богатствата, на които се наслаждава французойката по време на обиколката си у нас. В англоезичния блог madamebulgaria.com можете да намерите 20 причини да се разходите из Женския пазар в София, както и запечатани гледки от Мелник и Велико Търново.

Затънтените места са любими за Мари. Заедно със съпруга си обикалят страната ни, преоткривайки гледки, за които трудно можем да намерим информация в интернет. Самият Александър също остава заслепен от красотите на България и дори вече поназнайва български.

Младото семейство планира да прекара следващите години от живота си тук. Французите чувстват България като свой дом, въпреки че обичат родината си. Мари съветва българите да се научат да ценят собствената си страна. Самата тя обеща да продължи да говори за Мадам България с любов.