Ден на анкетните комисии в Народното събрание

Депутатите ще разнищват казусите с картела на горива и мините в Бобов дол

20.10.2016 | 14:45 Редактор: Мария Аладжова
Ден на анкетните комисии в Народното събрание

БСП и ГЕРБ предизборно решиха да си "премерят" анкетните комисии. И двете партии поискаха вчера анкетна комисия да разследва пазара за горива, а днес предложенията им влязоха и в зала.

След като Комисията за защита на потребителите излезе със становище (КЗК), че неформално споразумение между петролните компании има, сега депутатите ще се заемат със задачата да проверят дали е становището на КЗК отговаря на истината.

Временната анкетна комисия ще работи в срок от 3 месеца. Нейното формиране обаче предизвика остри дебати в пленарната зала днес, след като ГЕРБ и БСП настояха за два различни начина, по които да се избират депутатите, разглеждащи казуса с горивата.

В крайна сметка парламентът реши народните представители в анкетната комисия да са разделени на пропорционален принцип, т.е. мнозинството от членовете в нея ще са от ГЕРБ. БСП пък настоя депутатите да са разпределени по равно, но това предложение срещна отпор.

Остри мнения между управляващи и опозиция се чуха и по отношение на комисията, която ще разследва причините за финансовите затруднения в управлението на мини "Бобов дол". От ГЕРБ настояха, че фокусът на изясняването трябва да бъде поставен върху това на кого е била отдадена на концесия мината, кой я е отдал и за какво. 

В крайна сметка стана ясно, че в анкетната комисия по случая ще има най-много депутати от ГЕРБ.