Кметът: Община Видин не е подходяща за изграждането на бежански лагери

Не са отправяни искания за изграждане на такива

07.10.2016 | 12:11 Редактор: Анисия Иванова
Кметът: Община Видин не е подходяща за изграждането на бежански лагери

Не са били отправяни искания за планове, скици или каквито и да е други документи за изграждане на бежански лагери на територията на община Видин. Това е казал кметът на града Огнян Ценков, в отговор на многобройни запитвания от страна на граждани, съобщиха от общината.

"Община Видин не е подходяща за изграждането на бежански лагери. Няма интензивен поток от мигранти и общината не разполага с подходящи терени за изграждане на такива лагери", настоял той.

Кметът заявил също, че той не би допуснал обсъждането на подобен въпрос от огромно обществено значение, да се случи без участието на видинските граждани.

Информация за заселването на бежанци вдигна на спонтанен протест днес жителите на Самоков. От няколко седмици се носят слухове, че сградата на някогашното поделение в града ще бъде превърнато в бежански лагер. Говори се, че има идеи за настаняване на бежанци и в няколко съседни села - Говедарци и Гуцал.

Хората се страхуват, че ако има заселване, ще има по-висока престъпност, обири и кражби. Именно за това притеснените жители искат да организират мирен протест в неделя.

За пилотния проект на правителството първа призна шефката на сдружението на общините Гинка Чавдарова. След това социалистите обявиха, че има правителствено постановление от август тази година, според което кметове на общините трябва да предложат броя на бежанците, които могат да заселят на своя територия като им осигурят жилище, детска градина или училище за децата, личен лекар, както и информация за свободните работни места.