Спас Русев е новият собственик на "Левски"

Вижте кой е той

30.08.2016 | 22:05 Редактор: Ирина Георгиева
Спас Русев е новият собственик на

Футболен клуб "Левски" е с нов собственик. 62-годишният бизнесмен Спас Русев получава безвъзмездно акциите на тримата досегашни собственици на "Левски"  - Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов.

Кой е Спас Русев?

Спас Русев от години живее в Лондон. Той се нарежда сред първите българи, забогатели веднага след падането на комунизма.

В политиката е известен като съветник на президента Жельо Желев. Името на бизнесмена се свързва и с правителството на Симеон Сакскобургготски и по-конкретно с финансовия министър Милен Велчев. 

Русев обаче не се включва пряко в политическия живот на страната, но голяма част от бизнеса му е свързан с България. Той участва в много големи приватизационни сделки у нас. Съветник е на водещи световни компании при стъпването им на българския пазар.

Русев е съосновател на една от най-успешните български IT компании, която работи в източна Европа.

Преди 4 години Русев купува един от хотелите в центъра на София, а година по-късно придобива и друг - за 24 млн. евро. 

За последно Спас Русев нашумя в публичното пространство около сделката с БТК-а. Тогава спечели търга със сумата от 330 млн. евро.

Неведнъж Русев демонстрира близки отношения с различни политици у нас. Иначе в английската столица е известен като филантроп, който подпомага млади хора на изкуството.