Архитекти искат възстановяване на пловдивските тютюневи складове

Не вярват, че бездомник е причинил пожара

23.08.2016 | 13:24
Архитекти искат възстановяване на пловдивските тютюневи складове

В този час Апелативната прокуратура в Пловдив, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, дава брифинг за медиите.

Сред основната версия на разследващите е умишлен палеж. От свои източници Bulgaria ON AIR научи, че задържаният 44-годишен Любомир Данчев, е разпитван няколко пъти, като е дал противоречиви показания. 

Първо казал, че изпуснал цигара, а след това, че не бил изобщо в сградата. Общественото мнение в Пловдив е раздвоено от развоя на събитията.

Палежът на пловдивските тютюневи складове предизвика широк обществен отзвук. Според Камарата на архитектите трябва да се работи много бързо и да се изготви конструктивен проект за възстановяването на складовете.

Пожарът рефлектира и върху предложения за законови промени.
 
"Приехме една остра декларация, с която искаме бързи законови промени. В нея ние настояваме да се заложи клауза, в която безстопанственото отношение на собствениците към техните сгради, да бъде криминализирано като деяние, и второ - след умишлено разрушаване, сградите да бъдат конфискувани в полза на държавата", посочи председателят на камарата на архитектите Петко Костадинов.

Въпреки че окръжната прокуратура повдигна обвинение на 44-годишния бездомник Любомир Данчев за умишлен палеж, пловдивчани смятат, че той не е извършителя на деянието, а е изкупителна жертва, за да се потуши общественият натиск. 

"Той е изкупителна жертва, защото тук има доста интереси, които се засягат. Не вярвам да е той", споделя жител на града. 

По думите на друг гражданин на Пловдив виновният ще покрие работата на полицията, че е свършена някаква дейност. "Просто той ще обере пешкира", каза още жителят на града.

Тютюневите складове на Пловдив са част от концепцията за столица на културата през 2019. А гражданите се притесняват че опожаряването им ще навреди на имиджа на града под тепетата.