Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Архитект: Възможно е възстановяването на складовете в Пловдив

Трябва да се действа незабавно, най-опасният период предстои, каза Жана Джугаланова пред Bulgaria ON AIR

22.08.2016 | 20:07 Редактор: Луиза Божинова
Архитект: Възможно е възстановяването на складовете в Пловдив

Неоценимо е това, което изгуби Пловдив със запалването на тези четири склада. При всяка загуба на подобни обекти изчезва част от материалната субстанция, която ги изгражда и елементи, които понякога не могат да бъдат възстановени. Надяваме се в този случай това да не стане.

Това коментира архитект Жана Джугаланова, главен експерт в националния институт за недвижимо културно наследство в пряко включване в предаването "Денят ON AIR". Пожар избухна в събота в Пловдив и обхвана сградите на тютюневите складове в града. За няколко часа пламъците ги унищожиха напълно. Част от тях са паметници на културата.

"Възстановяването е възможно, възстановявани са и значително по-засегнати структури", каза тя по отношение на опожарените складове. "След разговор с пожарникарите, които се занимаваха с тази изключително тежка работа, най-опасният период предстои и това е зимата, когато във всички пукнатини ще навлезе вода, която след замръзване може да напука и събори структурите", обясни Джугаланова. "Трябва да се действа незабавно. Каквото е възможно, трябва да се направи", настоя тя.

Запитана какви законови промени трябва да настъпят, за да се предотврати подобно нещо, Джугаланова каза: "Едва ли мога да формулирам това, което трябва да се направи, нито размерът на санкциите. Това, което трябва да се преследва като цел обаче е сградите на културата да не бъдат оставени необитавани, необгрижвани, саморазрушаващи се и подвластни на атмосферните и всички останали процеси, защото при всички случаи това са очаквани последствия. Волно или неволно може да настъпи подобно събитие."

Очаквайте видео с целия разговор!