След протестите срещу застрояване: ГЕРБ искат оставката на кмета на "Младост"

Причината - няма адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. "Младост 1"

15.08.2016 | 11:51 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Facebook

След масови протести на хората от столичния квартал "Младост" срещу строежи на сгради в зелените площи, Изпълнителната комисия на ГЕРБ свали политическото си доверие от районния кмет Цвета Авджиева и я призовава да подаде оставката си от поста.

Причината е липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. "Младост 1", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Тази сутрин недоволни хора от квартала отново се събраха на протест срещу поредното застрояване. Те се оплакаха пред камерите на Bulgaria ON AIR, че децата им вече няма къде да играят и настояха да се спре строителството в междублоковите пространства.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е запознала премиера Бойко Борисов с всички факти, свързани със поредното строителство в "Младост" и след това Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила да поиска оставката на Авджиева.

Ръководството на ГЕРБ смята, че има действия от страна на кмета на "Младост", които са недопустими и следва Цвета Авджиева да поеме отговорност за своите решения в името на развитието на района и спокойствието на жителите на Младост, уточняват от партийния пресцентър.

Отделно Фандъкова е издала заповед и вече тече пълна проверка на всички процедури и решения, които се отнасят до терена от реституцията му през 2003 г. насам. Спряно е и строителството на сградата.

В началото на миналата седмица на среща с граждани от "Младост 1" Фандъкова е поела личен ангажимент да се намери трайно решение за запазване на детската площадка и зеленото пространство при блоковете 19, 20 и 21.

По заповед на кмета на Столична община главният архитект ще направи проверка и доклад за всички случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район "Младост".