България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столичани на бунт заради застрояване на детски площадки

Жители на квартал "Младост" излизат на протест

15.08.2016 | 09:28 Редактор: Луиза Божинова
Столичани на бунт заради застрояване на детски площадки

Жители на столичния квартал "Младост", които се обявиха против застрояването на зелените площи между блок 21 и блок 19,  продължават и днес с протестните си действия, въпреки проведените срещи между тях и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Днес в 19:00 часа пред общината в района ще се проведе поредния протест, като към него ще се присъединят абсолютно всички части на квартал "Младост", тъй като всички те са притеснени от общото застрояване на квартала.

"Трябва да има въздух в града, да се запазят отстоянията. Появяват се много лоши практики, затова ние решихме да се обединим спонтанно и да защитаваме интересите не само на един блок парче по парче, а на целия квартал", каза представител на "Младост 1" пред Bulgaria ON AIR.

"Застрояването е предвидено от миналата година на общински терен, за изграждането на спортна зала. Никакво обсъждане, никакво отстояние. Зала с 2000 места със 100 паркоместа за коли. Вече е свръхзастроен районът около 326 блок в "Младост 3", казва жител от района.

"Ние протестирахме и миналата година два пъти. Какво става с инициативата "Зелена София" на Столичната община? Ние виждаме една кафява София - все по-замърсена, все по-застроена, без места за игра на децата".

Живеещи в "Младост 4" споделиха в ефир, че и там обстановката е същата.

"Пред блок 401 и 409 също има застроена зелена площ, в която влиза детска площадка. Готови сме да протестираме под всякакви форми. Искаме общината да излезе с решение за спиране на застрояването в квартала", настояват те.

"Готови сме да съберем подписка за откриване на референдум за процедура за отваряне на ПУП-а (Подробен устройствен план – бел.ред.)".

Заместникът на главния архитект на район "Младост" архитект Росица Семова каза, че се работи в посока увеличаване на зелените площи, а до края на годината се предвижда реновиране на част от парк "Въртопа".

"Евентуално изменение на подробния устройствен план (ПУП) може да стане само по инициатива на главния архитект на София", каза Семова.

Изабела Сярова е собственик на земя, която е предвидена за строеж на малка офис сграда с 40% озеленяване. По думите й преди е имало преместваема постройка, която е "изглеждала трагично".

"Грешката е, че има липса на комуникация между инвеститори, хората от района, районната администрация, но най-вече главния архитект на София", каза тя в ефир.

"Смятам, че в един добър диалог ние винаги можем да намерим начин и двете страни да останат доволни. Но смятам, че за това нещо главният архитект на София трябва да има изрична позиция както в подкрепа на хората, така и в подкрепа на инвеститорите и да има ясни становища", настоя тя.