Неделино - градът на гурбетчиите

Основното население са деца и възрастни хора

10.08.2016 | 15:07 Редактор: Ирина Георгиева
Неделино - градът на гурбетчиите

Неделино - градът на гурбетчиите, защото се издържа главно от средствата на мъже и жени, оставили децата си, за да търсят препитание зад граница. Затова и населението в Неделино е основно от деца и възрастни хора.

Деца и възрастни хора - това е основното население на град Неделино. Десетки  деца са оставени на грижите на своите баби и дядовци, докато майките и бащите им са на гурбет най-често в Испания и Германия.

Масовото изселване се наблюдава последните години. Местните страдат за подрастващите, които така няма как да получат нужното възпитание. Но е факт, че именно гурбетчиите издържат града - мъжете са ангажирани основно в строителството, а жените работят като сезонни работници най-вече през летните месеци. 

"Знаете, че едни подрастващи деца без родителски контрол са податливи на изкушенията на съвременното общество и това е пагубно за тях, но тук всички се познаваме и когато видим, че някой прави нещо нерегламентирано прави впечатление", коментира кметът на Неделино Боян Кехайов.

Преди месец 3 млади българки загинаха при жестоко катастрофа край испанския град Авила. И трите са от Неделино. Децата, които останаха без майки, още не осъзнават случилото се и живеят с мисълта, че жените са на работа.

"Тази трагедия, която сполетя Неделино много пагубно се отрази. Наложи се да работим с психолози със семействата на децата", обясни кметът.

Мария днес работи в Общината. Но нуждата от пари я праща за няколко години в Испания, далеч от детето си. 

"Много беше трудно и единствено нуждата от пари ме спираше да не си хвана куфарите и да си тръгна", разказа Мария.

Преди 11 г. Валентин е студент и чертае бъдещето си в България. Неочаквано обаче печели зелена карта и заминава за Чикаго. Вече живее там, идва в Неделино 1-2 пъти годишно. Не съжалява за направения избор.

"По-лесно е в чужбина. Тук всичко е корупция и шуробаджанащина", смята той.

Елена се надява да не й се налага да живее в чужбина, за да не се отделя от сина си. 

"Обстоятелствата понякога налагат децата да растат с бабите и дядовците си. За жалост е така и голяма част от хората вече живеят по този начин", посочи Елена.

Високата безработица е един от основните проблеми в Неделино. Голяма част от населението е на над 54-годишна възраст. През лятото градът се оживява, защото онези, които го издържат, идват да си починат и да видят децата си.

Репортаж на Ива Григорова и Петър Джанаваров: