Лоша хигиена по морето, пестят от дезинфектанти

Медици съветват да внимаваме с чаршафите, кърпите и хавлиите в хотелските бани

09.08.2016 | 22:48
Лоша хигиена по морето, пестят от дезинфектанти

Туристи се завиват в комплект мръсно и чисто бельо в хотели по морето. Първият за този туристически сезон акт вече е съставен в Кранево, а именно за неизпрани спални комплекти. 

За лоша хигиена в стаите пък са глобени собственици на хотели и бунгала в Балчик, Шабла, Кранево, с. Българево и в курортния комплекс Карвуна, както и за неправилно съхранение на мръсни и прани чаршафи. В това число също и за липса на дезинфектанти, съобщиха от Районната здравна инспекция..

Въпреки че здравните инспектори не вземат проби от чаршафи, седалки на тоалетни чинии, мивки, бани и подови настилки, те проверяват дали спалното бельо е чисто и на колко време и с какви препарати се пере.

Туристите обаче се сблъскват със следи от течности, бълхи, акари и дървеници в бельото след като чаршафите са изпрани. 

Здравни експерти обясниха, че причината е, че се пере при ниска температура, която не убива бактериите.

"Ендопаразитите, които остават в спалното бельо, се унищожават при пране над 60 градуса. Тази е температурата, която дава добра стерилизация и при други замърсители”, коментира за „Монитор” паразитологът доц. Борислава Чакърова, преподавател в Медицинския факултет на Тракийския университет - Стара Загора. 

Положението е същото и с възглавниците. Дори калъфките им да се сменят ежедневно,  на повърхността избиват бактерии, скрити в калъфката.

Медици съветват да се внимава с кърпите и хавлиите в хотелските бани, защото те също имат съмнителна чистота. 

Здравните наредби гласят, че прането на бельото в хотели трябва да става задължително по химиотермодезинфекциония метод. Това означава, че трябва да се използват перилен и дезинфекционен препарат и при температура на водата от 50 до 90 градуса. 

Хотелиери обаче перат бельото при температура не повече от 40 градуса и без дезинфектант за по-евтино.
 
От началото на 2016 г. са извършeни 1442 проверки на 568 обекта, като само в един хотел е установена лоша хигиена в стаи, коридори и общи площи. 

В други три пък е констатирано, че работят, без да са вписани в публичния регистър на обектите, контролирани от РЗИ.