Летен грип- как да се предпазим?

Над 120 вируса ни заплашват през летния сезон

01.08.2016 | 15:30
Летен грип- как да се предпазим?

През лятото ни заплашват над 120 вируса. Някои от тях могат да причинят дори диабет. Вирусът Зика обаче към момента не е проблем за страната ни, тъй като е съмнително дали въпросният вирус може да се адаптира към комарите у нас. Това информира днес вирусологът акад. Ангел Гълъбов. Той припомни, че единственият начин за превенция от тези летни вируси е личната хигиена.

При три четвърти от случаите на вирусите, които ни заобикалят в горещините, няма клинична картина, обясни акад. Гълъбов. Според него летните вируси не представляват летен грип и летният грип всъщност не е грип, тъй като грипът е свързан с хладния сезон.

Летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два. Те причиняват болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство.

Срещу тези вируси, ваксина няма, защото не могат да се създадат ваксини срещу 120 вируса.

Единственият начин за предпазване остава личната хигиена. В това число измиване на ръце, добро измиване на плодове и зеленчуци, много добра хигиена при приготвяне на месо.

Ентеровирусите могат да бъдат и опасни, защото преминават през тънките черва и засягат централната нервна система. Могат да причинят менингит и дори диабет.

Децата и хората с хронични заболявания са най-рискови за летните вируси