Масови проверки на басейните в София, безопасни са

Инспектирани са 165 обекта, издадени са 13 заповеди за временно спиране

04.08.2016 | 23:03 Редактор: Тодор Петров
Масови проверки на басейните в София, безопасни са

Близо 500 проверки на 165 плувни басейна на територията на София са направени от началото на годината до момента, съобщи пред БНР д-р Десислава Драганчева от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).

В откритите басейни, които са общо 51, са извършени 181 проверки. Обработени са 378 проби. На база на здравния контрол са издадени 19 предписания, 6 акта за административни нарушения и 13 заповеди за временно спиране на обектите до отстраняване на несъответствията.

"Извършва се системен контрол, както и при постъпили жалби и сигнали. При проверките се прави оглед и оценка на състоянието на сградния фонд - водоснабдяване и канализация, отопление и осветление. Също така - наличие и състояние на пречиствателни съоръжения и, разбира се, качеството на водата по химични и микробиологични показатели", поясни д-р Драганчева.

Тя призова желаещите да посещават басейни да избират регламентираните. Също така да избягват водните съоръжения при персонални противопоказания, както и да спазват висока лична хигиена.