България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Плажни неволи - инфекции, гъбички, изгаряния

Изгарянето при децата е правопропорционално на риска от рак в по-късна възраст, предупреди доц. Жана Казанджиева пред Bulgaria ON AIR

28.06.2016 | 10:52 Редактор: Луиза Божинова
Плажни неволи - инфекции, гъбички, изгаряния

Какви дерматологични проблеми могат да предизвикат водите на басейните през лятото?

Първото, което ни дебне са гъбичките, заяви доц. Жана Казанджиева пред Bulgaria ON AIR. "През последните две години е голяма темата за така наречения микробиом - бактерии, които носим върху себе си и в себе си. Но когато средата стане топла, влажна, както е лятото около басейните, то тогава гъбичките се развиват малко повече и ни причиняват гъбични инфекции", посочи тя.

Най-опасно е винаги до басейните. Там и най-много се изгаря и са най-големи опасностите от инфекции. Другото място е трамплинът.

"Ако пък сме имали непредпазливостта да бъдем в непочистено джакузи, ни дебне опасността от много ситни пъпчици, които се появяват по цялото тяло", казва  доц. Казанджиева.

За да избегнем евентуални инфекции, тя съветва да вземам душ веднага след излизане от водата.

Доц. Казанджиева предупреди, че между 11 и 15 часа слънчевите лъчи са най-опасни и е добре да се пропусне плажът по това време.

"Нека не пренебрегваме слънчевите алергии. Водните капчици са като лупа. Те дават една много голяма възможност на слънцето допълнително да ни изгори", каза още доц. Казанджиева. Тя съветва да се използва задължителна фотозащита 15-20 минути преди излизане на слънце.

"Изгарянето в детска възраст е правопропорционално на риска от рак в по-късна възраст. Децата трябва да бъдат предпазвани с най-високия фактор и защитата им да бъде водоустойчива", настоя доц. Казанджиева.

Ухапванията от пчелите и осите също могат да бъдат много опасни. При едно такова ухапване веднага трябва да се потърси лекарска помощ.