Да хапнем на плажа! Дали не излиза скъпо?

Най-малко 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято

18.07.2016 | 08:07 Редактор: Ирина Георгиева
Да хапнем на плажа! Дали не излиза скъпо?

Поне 80 лева излиза вечерята по морето за четиричленно семейство това лято, показва проверка на "Монитор". Сумата обаче скача над 100-150 лева., ако не се пести от алкохола и вместо цаца и сафрид се хапват по-скъпи риби. Затова семействата с деца масово се изхранват от промоции, които кръчмите пускат в определени часове.

Ако човек реши да изпие една малка ракия за 2,50 с шопска салата за 4,50 лв., порция пържена цаца за 5 лева и една наливна бира за 3 лева, сметката излиза точно 15 лева. Вместо цаца, може да хапнете пържен сафрид за 8 лева или попчета за 7 лева. Порция миди натюр в заведение по Дамбата в Балчик е 8,50 лв. Пържените картофки са по 3 лева.

В сравнение с миналата година цената на рибата в заведенията по Северното ни Черноморие не е поскъпнала. Рибената чорба също запазва цената си – 3,50 лв., порция карагьоз е 10 лв., леферът и калканът са по 30 лв. 

За съжаление, в момента кръчмите не предлагат прясна риба, защото просто няма. Рибарите вадят по няколко килограма сафрид на ден, който не стига изобщо до заведенията. Сафридът, който се пържи, е внос. Цацата обаче, макар и замразена, е чудесна.

За разлика от рибата кебапчето и кюфтето бележат драстично поскъпване. Бройката е по 2 лева, докато миналата година цената беше по 1,50 лв., или с една трета отгоре. 

Едно шишче е 4,50 лв. Наливната бира пък е поскъпнала с 50 ст. от миналата година, когато се пиеше за 2,50 лв.

Една пица, от която спокойно и доволно могат да се нахранят двама души, е на цени от 7 и 8 лв., според вида й. 

Ресторантьори споделят, че туристите по морето масово търсят таратора, като предпочитат да е сервиран в халба. Цената на една халба таратор е 2,50-3 лева.

За да привлекат клиенти, но и за да се погрижат за тяхната дезинфекция, в някои заведения в Слънчев бряг към таратора предлагат бонус мастика.

Иначе по Южното Черноморие действа правилото - както за нощувките, така и за храната – колкото по на юг, толкова по-евтино. Не само по курортите, но и в Бургас кръчмите масово предлагат промоции, за да изкарат туристите по заведенията. 

Там една вечеря на семейство може да излезе 50 лв. Един сач с пилешко и зеленчуци е само 10 лева, но е огромен, за двама човека.

И в Бургас ресторантите зарибяват с безплатен алкохол. Туристи обаче предупреждават да сте много внимателни с подобни оферти, защото в тези случаи няма да се разминете с под 100 лв. за семейната вечеря.

Заради това, че няма местен улов, цената на рибата в Бургас и на юг е почти същата като на север. Сафридът е 8-9 лева порцията. Такава е цената както в ресторантите, така и по почти всички крайбрежни заведения. 

Така че едно семейство с две деца може да заложи на по порция дребен сафрид, но като добави и бирата, пак няма да свали под петдесетачка.

Все пак да не се забравя, че през лятото особено важи правилото, че евтиното нерядко излиза скъпо, ако летният вирус и зарази натръшкат консумиралите от малки заведения без нужните хладилници и хигиена.

Четете още новини в Dnes.bg