Заловеният Мурад Хамид е много опасен

За 2 дена от престоя му в България не се знае нищо

08.08.2016 | 19:00 Редактор: Ирина Георгиева
Заловеният Мурад Хамид е много опасен

20-годишният Мурад Хамид е бил заловен от служителите на V РПУ-София на 29 юли по подозрение на френската страна, че е боец на терористичната група "Ислямска държава" и е участвал в престъпна група, която е организирала различни атентати във Франция.

Днес френските медии разпространиха снимка на мъжа, сочен като участник в един от най-кървавите атентати в Париж - в сатиричното списание Charlie Hebdo.

Хамид е с марокански произход и с френско гражданство. Въпреки това френския му език е слаб. Той е обяснил, че не е зет на Саид Куаши, а обратното той е женен за сестра му. 

Най-вероятно крайната цел на Хамид е била Сирия. Той е прекарал 2 дена в България, за които не е ясно какво е правил. От 2 август мъжът е в ареста на Националната следствена служба.

Мурад Хамид е пътувал с влак от Франция, влязъл в България през Сърбия и е заявил на Граничните ни служби, че е турист.

Прокуратурата няма данни какво е правил Хамид между 26 и 28 юли - "дали има съучастници, помагачи, хора, които са го ориентирали у нас".

На 28 юли е прекосил ГКПП "Капитан Андреево", но турските служби са го върнали в България заради забрана да влиза в Южната ни съседка.

"Междувременно по международните ни канали постъпва информация, че лицето представлява пътуващ боец към "Ислямска държава" и се счита за особено опасен", обясняват от Прокуратурата.

ДАНС издава заповед Хамид да бъде изведен от България и да бъде върнат там, откъде е дошъл - съответно в Сърбия. Същевременно обаче Франция издава молба за арест и екстрадиция заради участие в престъпна група за организиране на терористични актове.

"Мурад Хамид представлява заплаха за националната сигурност. Така той е арестуван в София", добавят от Прокуратурата.

Прокуратурата иска от съда Хамид да остане в ареста до излизане на заповедта за арест.

Във Франция мъжът е издирван от съпругата си.