Защитени специалности от есента: Защо студентите избират хебраистика?

Това е една от най-модерните специалности, казват преподавателите от СУ

28.07.2016 | 14:34 Редактор: Ирина Георгиева
Защитени специалности от есента: Защо студентите избират хебраистика?

Животът, историята и езика на еврейското общество изучават от миналата година 15 студенти в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Специалността им се нарича хебраистика и става все по-популярна, особено след като влезе в списъка на една от 12-те защитени специалности. Избрана е за допълнително финансиране - заради своята актуалност и възможности за обмен. 

Какво очаква бъдещите студенти по хебраистика и с какво е уникално тяхното обучение?

Това е една от най-модерните специалности, казват преподавателите от СУ. Съдържанието на програмата доказва това – дисциплината разказва за юдаизма, староеврейския език, както и противоборствата между религиите в XXI век. Актуалността е именно един от критериите, по които бяха избрани официално приоритетните специалности от МОН.

"Към актуалната ситуация може да ни даде добри познания и ориентация, както в конкретната област на познание, така и като обща култура", обясни д-р Мина Тасева.

"Много солидни познания. Смея да твърдя, че критерият е много висок, от около 30 души още първи семестър окапват, гледа се качеството. Друг уникален елемент е, че се провежда и на български език, и на английски език. Имаме гостуващи колеги от Израел, които проведоха лекции и на английски, които работиха със студентите, нови технологии са застъпени", добави д-р Благовест Върбаков.

Аделина и Лиляна са част от първия випуск студенти по хебраистика. Съгласни са, че специалността им е има нужда от допълнителна субсидия. 

"Като ресурси за учебници, защото примерно по иврид ние сами си снимаме учебниците. Трудно се намират помагала, това ще бъде от голяма полза за специалността. Също да ни пратят някъде на обмен", призова Аделина.

"Като завърша искам нещо да се занимавам в сферата на дипломацията. Това може да ни научи на много неща, най-вече за взаимоотношенията между дадените религии", посочи Лиляна.

"Човек не може просто да го накараш да учи нещо. Той трябва да го иска. Аз исках тази специалност, въпреки че родителите ми примерно не бяха много съгласни", добави Аделина.

Специалността е необходима за страната ни заради възможностите, които предоставя на студентите и след завършването.

"Всички учат езика иврид. Има две степени – за начинаещи и за напреднали. По този начин най-малкото като студенти, знаещи в края на своето завършване, ще запълнят една празнина в нашата държава", коментира доц. Албена Танева.
 
Специалността е създадена миналата година от проф. Христо Матанов, който в момента е директор на програмния съвет. Ще бъде финансирана еднократно с 15 хиляди лева, а ежегодно ще се отпускат и допълнителни средства за всеки студент.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Филолог
преди 6 месеца
Езикът се нарича иврит - с Т, странно е да се срещне изписан погрешно в текст, свързан с филологическо образование. Сигнализирай за неуместен коментар