Извънредно заседание заради Закона за съдебната власт

Депутатите отхвърлиха предложението членовете на ВСС да се връщат в съдебната система на по-висока длъжност след изтичане на мандат

26.07.2016 | 15:05 Редактор: Луиза Божинова
Извънредно заседание заради Закона за съдебната власт

На извънредно заседание днес депутатите разглеждат и гласуват окончателно втория пакет с промени в Закона за съдебната власт. Целта на управляващите е текстовете да бъдат приети преди началото на парламентарната ваканция.

Депутатите отхвърлиха предложението на едни от партньорите в мнозинството от Патриотичния фронт, членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него - след изтичане на мандата им да се връщат в съдебната система, но на по-висока длъжност.

Това остро бе разкритикувано от Реформаторския блок, които обявиха, че по този начин се създава номенклатура в съдебната система и определиха идеята като антиреформа. Те призоваха партньорите им от ГЕРБ да не я подкрепят.

Зад тази идея на Патриотичния фронт застанаха от ДПС и БСП. Според Четин Казак от ДПС отпорът срещу тази идея е плод на завистта на "дребни душици от съдебната система".

Сред спорните моменти в поправките на второ четене в Закона за съдебната власт са това авторите, които подават сигнали срещу магистрати, прокурори и съдии, да записват и своето ЕГН, а самите магистрати да декларират принадлежност към някоя от съсловните си организации. Това създаде остър отпор от страна на магистратските среди. Вчера от Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите изпратиха протестна декларация и призив към народните представители тези поправки да не бъдат приемани.

Депутатите заявиха, че ще продължат до приключване на поправките в Закона за съдебната власт.