Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, не искал да е дезертьор

Премиерът увери, че ако Корнелия Нинова спечели, ще я поздрави първи

15.07.2016 | 14:24 Редактор: Луиза Божинова
Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент, не искал да е дезертьор

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че няма да се кандидатира за президент. Той се аргументира с това, че президентската власт не е по-отговорна и че там е "по-комфортно, по-леко, представително". Да си премиер обаче означавало, че темите са "от А до Я".

"Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Много пъти и много ясно съм заявил, че съм поел ангажимент към коалиционните ни партньори и възприемам като дезертьорство участието си в изборите за държавен глава. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие", заяви Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Премиерът възприел като шега ултиматума на лидера на БСП Корнелия Нинова, която вчера му даде 48 часа да се кандидатира за президент, като коментира, че самата Нинова и журналистите са се смеели, когато го е казвала.

"На мен жена не ми е давала ултиматум или ако си го е позволила, отдавна не е в живота ми. Наслушал съм се на такива работи - едни ме караха да се бием, други даваха клипове с боксьори, каратисти, борци, предизвикваха ме, ще ме смачкат, ще ме сгънат...", пошегува се Борисов.

Премиерът увери, че ако Корнелия Нинова се кандидатира и спечели, ще я поздрави първи.

"И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията й стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: "Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии", каза Борисов.

Той посочи, че никога не е съобразявал кандидатурите на ГЕРБ с това коя партия кого ще издига за кандидат и посъветва всеки да гледа своята организация и да издига възможно най-добрия кандидат.
"Гледам своята къщичка, като треньор никога не съм гледал загревките или подготовката на другите отбори. Гледам моя си отбор, а моят отбор е готов", отсече той.

По думите му президентските избори ще бъдат вот на доверие или недоверие – ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направят след разговори по между си.

Ако обаче представянето е лошо, нямат право да бъдат управляваща партия или коалиция. "Правим предсрочни избори веднага и ако има преформатиране на политическото пространство – идват тези, които са заслужили", смята Борисов.

Той даде пример с изборите за Европейски парламент преди няколко години, когато БСП загуби с много, но правителството на премиера Сергей Станишев остана да управлява още година и половина и "резултатът беше плачевен".

"Ние не искаме това да се случва. Ако загубим изборите, най-нормалното е да проведем предсрочни избори и хората да кажат какво искат", каза министър-председателят.

Повече новини четете на Dnes.bg