Окончателно: НС прие българите в чужбина да гласуват в до 35 секции

Влизате в историята с този срамен акт, противи се Местан. Отпадат механизми с доказана порочност, контрира Данаил Кирилов

13.07.2016 | 13:09 Редактор: Тодор Петров
Окончателно: НС прие българите в чужбина да гласуват в до 35 секции

Народното събрание окончателно прие българите в чужбина да могат да гласуват в до 35 избирателни секции в отделните държави. Текстът беше сред най-оспорваните в Избирателния кодекс. 

Броят на секциите в чужбина е консенсус между управляващите партии след множество протести на българи зад граница заради първоначалните ограничения и вето на президента Росен Плевнелиев, предаде БНР.

"Сънародниците ни в Турция не са заплаха за националната сигурност, че да им бъде ограничавана възможността да гласуват", каза Четин Казак от ДПС.

"Ще влезете в историята с този срамен акт. Разделяте нацията на етнически българи, на етнически турци – антидемократична цена, която плащате на крайните националисти, с които сте в съюз", коментира Лютви Местан.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов репликира:

Мъчно ми става, когато някой се опитва да манипулира истината. За българите в чужбина нищо не се променя. Това са отпадане на механизми, които са доказали порочността си.