Бойко Борисов за корупцията: Трябва да хванем бика за рогата!

Поставяме си за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива, заяви премиерът

06.07.2016 | 21:46 Редактор: Луиза Божинова
Бойко Борисов за корупцията: Трябва да хванем бика за рогата!

Трябва да хванем бика за рогата! Догодина по това време да имаме такъв спад, съизмерим с този при контрабандата - от 34 на 8 процента.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание след проучванията на Центъра за изследване на демокрацията по отношение на корупцията. Борисов възложи на министрите задачата да се приеме като първостепенна, а на база на изследванията да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена.

"Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна", добави премиерът. 

Най-ниско е било усещането за корупция в периода 2010-2011 г., а пикът е през 2014 година, отбеляза Борисов. "Виждате една политическа нестабилност какво усещане донася", коментира още той.

"От 34% контрабандата я докарахме на 8% и съм убеден, че за една година, но трябва всички да се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този. Има ли съмнения - спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено - веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата", каза Борисов.