Защо съдебната система е дълбоко и нелечимо корумпирана

От нея тръгва провала на всички опити за борба с деморализациятас

04.07.2016 | 18:45
Защо съдебната система е дълбоко и нелечимо корумпирана

Коренът на злото в съдебната реформа е корупцията. Тя кара хората да губят доверие в институциите. Това коментира пред "Фокус" Васил Василев, председател на Фондация "Братя Василеви“. 

По думите му съдебната система е дълбоко и нелечимо корумпирана. Василев твърди, че с корупцията у нас трябва да се работи с механизми, независими от политиците и магистратите. 

"От съдебната система тръгва провала на всички опити за борба с корупцията. Един корумпиран съдия нанася на обществото много по-тежки морални травми от един корумпиран министър. Ако помним, именно съдебната система провали реални разкрития на корупционни схеми, показа безнадеждността на борбата с тях. Това е големият упрек, който се отправя към съдебната система, защото тя кара хората да мислят, че каквото и да се направи, борбата с корупцията няма ефект“, сподели още Василев. 

Според него системата на обществените поръчки е направена така, за да има място за  корупция. "Нужна е  пълна прозрачност на процедурите, условията и гаранциите на тези поръчки", смята Василев. Според него наказания спрямо корумпирани съдии и държавни служители трябва да са по-високи.