Родители на бунт срещу пенсионирането на даскали

Учителите са били избрани лично от тях, за да изучат деца им

04.07.2016 | 15:26
Родители на бунт срещу пенсионирането на даскали

В 42-ро основно училище "Хаджи Димитър" в София, родители протестират заради решението да бъдат пенсионирани осем преподаватели, по-малко от месец преди да влезе в сила новият закон за Предучилищното училищното и образование. Предизвестията им са били връчени изненадващо, без предварително да са водени разговори с тях. Пенсионират се и трите  учителки, които миналата година са взели първи класове. 

Mного от родителите изразиха  тревога, че учителите, които са избрали лично да изучат деца им, ще бъдат отстранени. Организирана е подписка. Днес недоволните родители разговаряха с директора  Жулиета Александрова и алармираха и Столичния инспекторат.

Директорката твърди, че пенсионираните преподавателки ще бъдат назначени  отново, за да довършат обучението на второкласниците до 4-ти клас. Родителите обаче се притесняват, че вече веднъж са били излъгани.

Подобен проблем има и в други градове на страната, защото директорите бързат да пенсионират преподаватели, тъй като от август се дължат 10 заплати за обезщетение, а сега, по стария закон – 8 .
Преподавателката по английски Людмила Караманолева, каза, че "колегите, за които говорим, освен, че са преподаватели, които много уважавам, сред тях има и близки мои приятели. Просто ситуацията е грозна. Не ми харесва и на мен.От друга страна, като работодател госпожа Александрова трябва да си следи Закона. Там си пише, че по Кодекса на труда, по усмотрение на работодателя…. остават си само две вратички - че може да има изключение, ако няма желаещи преподаватели и ако няма достатъчно бюджет.

От Столичния инспекторат коментират, че в случая няма формално нарушение на закона.

"В общия смисъл Кодексът на труда дава тези правомощия на директорите и те наистина имат оперативна самостоятелност да взимат решения как ще направят подбор и как ще разгърнат своята кадрова политика. В този случай вероятно нарушена комуникация между родителите и директора може да са довели до създаденото напрежение в 42-ро основно училище. Аз се надявам, че все пак в центъра на интересите на всички ни е доброто образование на децата", каза началникът на инспектората Ваня Кастрева.