Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация над Крим!

За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа, отсече държавният глава

30.06.2016 | 15:45 Редактор: Луиза Божинова
Плевнелиев: Никога няма да признаем незаконната окупация над Крим!

България последователно и твърдо подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и международните усилия за разрешаването на кризата с мирни, дипломатически средства. България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донец и Луганск. Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконната окупация и анекс над Крим от Руската федерация.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместен брифинг с държавния глава на Украйна Петро Порошенко. 

"За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа", подчерта Плевнелиев. Държавният глава посочи, че Украйна заема изключително важно място във външно-политическите приоритети на България. 

Плевнелиев изтъкна, че народите на България и Украйна имат приятелски отношения от повече от 10 века. "Българската общност в Украйна от над 300 000 души е естествената връзка между нашите два народа", каза той. "Представителите на българското национално общество са работливи и лоялни граждани на Украйна. Уверен съм, че се работи за гарантиране на правата на малцинствата в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и за тяхното активно включване в политическия и социален живот", допълни Плевнелиев. "Високо оценяваме политиката на украинското правителство по отношение на изучаването на българския език в Украйна. Доволни сме, че преобладаващата част от учениците с български произход в Украйна имат възможност да изучават български език и култура", допълни той. 

"Постигнатите днес договорености и подписаните споразумения за сътрудничество при бедствия, сътрудничество в рамките на космически експерименти, както и по въпросите на младежта и ще дадат тласък на развитието на отношенията ни. С удоволствие отбелязвам положителната динамика в двустранния диалог между двете страни", коментира още президентът Плевнелиев. 

Той заяви, че България е съпричастна със страданията на украинския народ и оказва подкрепа, съгласно възможностите си. "Подкрепата за Украйна не е просто подкрепа за една приятелска държава, а подкрепа за принципите, в които ние вярваме“, заяви президентът. По думите му успешно се развива сътрудничеството между двете държави в областта на туризма. "Броят на украинските туристи у нас е над 240 000 годишно и искаме този брой да се умножава, както и много повече българи да посетят и да се радват на красивата и гостоприемна Украйна“, каза Росен Плевнелиев. Той допълни, че и от двете държави има интерес да се работи върху допълнително развиване на транспортните връзки между България и Украйна. 

"Кризата в Украйна продължава да генерира заплахи не само за Черноморския регион, но и в глобален аспект. Оценяваме значението на Украйна като важен партньор на НАТО и засиленият диалог, който имаме в Комисията НАТО-Украйна. Подкрепата на Алианса ще продължи и България ще помага за това“, заяви Плевнелиев. По думите му ситуацията на нестабилност остава и това се отразява на двустранния стокообмен, но "днес са били обсъдени редица съвместни проекти."

"Трябва да си даваме сметка каква извънредна нестабилност има в региона и трябва да бъдем готови да взимаме отговорни политически решения как да гарантираме своята сигурност, при положение, че в зоната на Черно море виждаме една триумфална арка на нестабилност и замразени конфликти от Приднестровието, та чак от другата страна през Грузия до Армения и Азербайджан", заяви Росен Плевнелиев. По думите му трябва да си даваме сметка също така и за това, че балансът в черноморския регион е тотално разрушен. 

Според Плевнелиев единственото решение е колективно и нито една държава сама по себе си не може да се справи.