Петро Порошенко пристига на официално посещение в София

Програмата на украинския президент включва разговор с премиера Борисов и откриване на паметник в Хисаря

30.06.2016 | 10:42 Редактор: Мария Аладжова
Петро Порошенко пристига на официално посещение в София

Президентът на Украйна Петро Порошенко пристига на посещение в България днес по покана на Росен Плевнелиев, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Двамата ще обсъдят двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения, както и въпросите по сигурността - в региона и Европа.

Президентът Плевнелиев ще посрещне Петро Порошенко с официална церемония на пл. „Св. Александър Невски“ в София.

След това държавните глави ще проведат разговор "на 4 очи" в сградата на „Дондуков“ 2.

А за по-късно са планирани и пленарните разговори на двете официални делегации и подписване на двустранни документи, а именно: Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия; Меморандум между Министерствата на младежта и спорта на Република България и Украйна за сътрудничество между младежта; Споразумение между Българската академия на науките (БАН) и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент „Йонасат микро” на базата на космическия апарат „Микросат-М”.

В рамките на официалната си визита в София  Порошенко ще разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов.

Украинският държавен глава ще посети и Хисаря, където ще открие паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко и ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във Военния санаториум „Калероя“. 

/Снимка: Wikimedia Commons/