Порошенко проведе среща с шефове на ООН за възстановяването на Донбас

Украйна е заплашена от предсрочни президентски избори заради отлагането на вота в Донбас, твърдят анализатори

15.05.2016 | 16:26 Редактор: Мария Аладжова
Порошенко проведе среща с шефове на ООН за възстановяването на Донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко обсъди със заместник-генералния секретар на ООН и с изпълнителния директор на Службата на ООН за управление на проекти - Грете Фаремо, проблемите на социално-икономическото и културното възстановяване на Донбас.

Това се случи по време на срещата им в Киев днес, съобщи пресслужбата на държавния глава, предаде "РБК Украйна", цитиран от "Фокус".

По време на срещата били обсъдени и перспективите за разширяване на съдействието от страна на организациите в системата на ООН. В това число попада и предоставянето на помощ за бързото възстановяване на жизненоважна инфраструктура, необходима за гарантирането на развитието на Донбас и регионите Донецк и Луганск. Специално внимание било отделено на спешните хуманитарни нужди на вътрешно разселените лица в Украйна, гласи изявление на пресслужбата на Порошенко.

Междувременно ексдепутатът от украинската Рада Анна Герман заяви, че отлагането на изборите в Донбас може да предизвика предсрочни президентски избори в страната, предаде ТАСС.

Според нея ход на гласуването все още не е даден заради неизпълнените ангажименти от страна на Киев към Европа:

"Западът не веднъж е настоявал, че за ситуацията в Донбас няма алтернатива. Но за това е необходимо да бъдат приложени усилия, да се търси компромис и президентът не може да говори за изборите като човек, намиращ се встрани от процеса", посочи Герман.