Поне 95% от малчуганите у нас трябва да ходят на градина

Социалното министерство си постави тази задача до 2020г.да стане реалност

15.06.2016 | 17:36
Поне 95% от малчуганите у нас трябва да ходят на градина

Социалното министерство си е поставило задача до 2020 година 95% от децата в България да ходят на детска градина. Към момента децата са около 81%. Статистиката беше съобщена по време на форум, посветен на ранното детско развитие. Вложението в ранно детско развитие предвижда трайни ползи за България, изразяващи се в повишаване на готовността за училище, намаляване на броя отпаднали ученици от училище ученици и подобряване на производителността в зряла възраст. 

Едва 16% от децата на възраст до 3 години са били записани в детски ясли през миналата година, сочат данни. През 2010г. предучилищната стана задължителна за петгодишните, въпреки това едва 38 на сто от ромските деца посещават детска градина. Причината била, че родителите им нямат пари за таксите. Именно затова се обсъжда премахването на таксите за детски градини и за групите в неравностойно положение.

Заместник социалният министър Деница Сачева каза, че  "Бихме искали изцяло да въведем нов интегриран подход в грижите за децата, насочен към превенция на рисковете още от ранна детска възраст". Страната ни изразходва под 1 процент от БВП за предучилищно обучение, което е твърде малко, отчетоха още експертите по време на форума.