В Ловеч затварят кухните на детските градини

Родители недоволстват, готвят се за протест

01.06.2016 | 21:09
В Ловеч затварят кухните на детските градини

Общината в града смята за затвори кухните в детските градини. Управниците искат храната за децата да се приготвя и доставя от външна фирма. Недоволни родители излязоха на символичен протест, за да изразят своята неудовлетвореност от това решение. 

След  3-часови бурни дебати, Общинският съвет отхвърли внесеното от група съветници предложение да бъде отменена обществената поръчка за доставка на храната в детските градини. Родители изявиха възражението си от решението на общинската управа:

Не съм съгласна да се променя начинът на хранене на децата в градините. Смятам, че, когато нещо действа добре, не трябва да се променя. Предпочитам прясно приготвената храна за децата от лелките, които са в градината. Храната в момента е много добра. Не виждам каква е причината да се променя това нещо. Всички сме опитвали храна от кетъринг и знаем после какво се случва в стомаха ни. Притеснява ме по-слабия контрол. За децата трябва да се готви балансирано, да е сигурен източникът, от който се вземат плодове, зеленчуци, всички хранителни продукти. При кетъринга това не може да се проследи. Това са деца. Това не е поръчка за канцеларски материали. Нашето желание е нашите деца нашите, които са тук, да не бъдат последното поколение деца на Ловеч. Вече над 20 години се води целенасочена антидетска политика в Ловеч. Трябва да им кажем на тези хора, че, когато се гледат деца, те не се гледат по икономически причини, споделят притеснено родители.