След 8 часа операция: Състоянието на Митьо Очите остава критично

Стрелбата е започнала заради спор между приятеля на дъщерята му и собственика на заведението

09.06.2016 | 11:27 Редактор: Василия Пейчева
След 8 часа операция: Състоянието на Митьо Очите остава критично

В тялото на простреляния снощи в к.к. "Слънчев бряг" Димитър Желязков - Митьо Очите е имало пет куршума и четири от тях са извадени. Операцията е продължила повече от осем часа.

Неизваденият куршум е в горната част на гръдната кухина, но не представлява опасност за живота на ранения. Това каза на брифинг за състоянието на простреляния директорът на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев.

По думите му пациентът има проблеми с кръвосъсирването и оросяването на някои основни жизнено важни органи. Доктор Матев информира, че състоянието на Желязков все още е критично и следващите 12 часа са решаващи за живота му.

"Засегнати са три органни системи, което е изключително тежка телесна травма. Засегнат е бял дроб, корем, пикочен мехур и крайник. Засегнати са и съдове, което е довело до кръвоизлив с много тежък хеморагичен шок. Спешните екипи в рамките на 30 минути са успели да организират всичко от диагностичния процес до влизане в операционна зала с поддържане на основни жизнени параметри. Операцията е започнала към 22.30-22.40 часа снощи и е продължила до 7.00 часа тази сутрин", посочи той, цитиран от "Фокус".

По неговите думи трансфузиран е огромен обем кръв и кръвни продукти. Д-р Матев уточни, че през цялото време са вървели консултации с Военномедицинска академия.

"Ще продължи активното лечение и борбата за неговия живот, както при всеки друг пациент", каза още директорът на бургаската болница.

Сблъсъкът между двете групи, който доведе до престрелката, е запечатан почти изцяло на камерите в ресторант "4 you” и няколко съседни обекта, пише "24 часа".

Това е помогнало на криминалистите да проследят развоя на конфликта и да установят кой е прострелял фатално един от гардовете на Димитър Желязков и е ранил опасно самия него.

Има яснота кой е произвел изстрелите, потвърди гл. секретар Георги Костов. Той заяви, че акция се провежда в цялата страна и в момента има 7 задържани. Сред задържаните е и извършителят на убийството.

На камерите се виждало как на малки групи от по 3-4 души са се събрали за минути пред заведението, след което част от тях влизат в ресторанта, последвала ръкопашна хватка и стрелба.

Загиналият се казва Александър, наричан от приятелите си Водолаза. Той е над 40 години. Първоначалният оглед показал, че е прострелян на няколко места. Аутопсията тече в момента.

Според Костов събраните до момента данни сочат, че всичко е започнало по елементарна причина – спор между приятеля на голямата дъщеря на Желязков – /Станислава – б.а./ и собственика на заведението за паркомясто. Проведените помирителни разговори следобед на 8 юни не дали резултат. От полицията разбрали за конфликта пост фактум.

Станислава Желязкова бе забелязана вчера пред спешното отделение заедно с останалите членове от семейството. Очите има две големи дъщери от първата си жена, която загина в бомбен атентат през 2001 г., както и син на 10 години и половина от приятелката си Антигона.

Димитър Желязков е осъден като лидер на организирана престъпна група за наркотици. Той и всички от т.нар. наркопирамида, която бе разбита през 2007 г., сключиха споразумения с прокуратурата и получиха наказания под 5 г. Присъдата на Желязков бе първоначално 4 г. и 11 месеца, но след това бе леко завишена.