ДПС припомни събитията от Възродителния протест

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ се обърна към народните представители от трибуната на парламента

01.06.2016 | 14:10 Редактор: Мария Аладжова
ДПС припомни събитията от Възродителния протест

ДПС припомни от трибуната на парламента хронологията на събитията, свързани с Възродителния процес и поиска справедлива оценка на случилото се, пише Dnes.bg 

В декларация лидерът на движението Мустафа Карадайъ напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. Той изрази надежда, че историята ще обяви тези хора за герои на най-новата ни демокрация и пионери на най-новата история на държавата.

Карадайъ напомни, че по време на майските събития 360 000 души са принудени набързо да напуснат домовете си и да оставят имуществото си, търсейки подслон в съседна Турция. 

"Партийната пропаганда създава масова психоза в обществото и това води до масова вълна", каза лидерът на ДПС. Той напомни и думи на Тодор Живков пред партийния елит от юли 1989 година - "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване, тя ни е необходима". Карадайъ напомни и готовността на Турция да приеме изселниците и спирането на преминаването през август 1989 година. 

"Преименуването като античовешки акт предизвиква съпротива на засегнатите. Тя прераства в бунтове и демонстрации", продължи с хронологията Карадайъ.

"При насилствената смяна на имената през декември 1984 година има демонстрации в Източните Родопи, има и убити", допълни той. 

Лидерът на ДПС акцентира и на потушените с танкове бунтове през януари 1985 година. При протестите през 1984-1985 г. има десетки загинали, включително и 17-месечно бебе. Стотици са бити и задържани, а повече от 500 души са пратени в лагера "Белене", каза още Карадайъ. 

Според ДПС тези процеси са изиграли огромна роля за формиране на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим през последните му години. 

Карадайъ разказа и за бунтове и стачки, които заливат Североизточна България през май 1989 г. - организирана от хора в затворите, начело на които бил сегашният лидер на ДПС Ахмед Доган. "Стига се до сблъсъци, има десетки загинали, стотица са ранени", каза още лидерът на ДПС. Според него така през май 1989 година е сложено началото на края на Възродителния процес и на комунистическия режим. 

Карадайъ обобщи, че по време на Възродителния процес са преименувани около 1 млн. мюсюлмани, а виновни за това все още няма. Той изрази надежда, че историята ще даде своята оценка. 

Междувременно парламентът отказа за пореден път да приеме искането на ДПС турските имена на починалите мюсюлмани да бъдат върнати в регистрите на институциите.