Преди 1 юни: Бира и картофки на плажа струват само 10 лева

Броени дни преди старта на сезона, туристите в Слънчев бряг са повече от рехави

31.05.2016 | 07:30 Редактор: Ирина Георгиева
Преди 1 юни: Бира и картофки на плажа струват само 10 лева

Цените по Черноморието все още са поносими, но за местните стандарти. Така например в Слънчев бряг пици на парче се продава за 3-4 лева, а хамбургер - за 7 лв. 

Най-евтиното кафе може да се купи срещу 1 лев, но само в павилион на крак. Чаша еспресо в заведенията струва 2,50 лв., а свежа салата, сервирана от келнер с гледка към морето, е поне 7 лева, сочи проверка на "Монитор". Основните ястия като филета и пържоли струват от десетачка нагоре без гарнитурата. В заведенията тип "бързо хранене" манджата излиза доста по-евтино, но те все още не са отворили.

Предприемчиви търговци предлагат храна с разнос на поносими цени специално за работещите в курорта. За служителите голяма и сочна пица върви на преференциална цена от 5-6 лева, а кашкавал пане с гарнитура - 4 лева. Тройка кюфтета или кебапчета за работници се доставят срещу 3.80 лв., а дюнерите тръгват от 5 лева нагоре. Порция пържени картофи струва 2.40 лева, а поръсена със сирене 3.10.

Ако картофките се консумират на плажа, то цената им се качва поне с два лева отгоре. Пластмасова бутилка бира от 2.5 литра може да купи в суперите за 3.80 лв. Близо толкова струва светлото пиво, но в чаша, сервирано в заведение.

Броени дни преди старта на сезона, туристите в Слънчев бряг са повече от рехави. Едва 20-30% от хотелите имат туристи. Много от заведенията все още не са отворили. Официалният старт на сезона ще бъде даден на 1 юни, когато се откриват трите плажни ивици. Три дни по-късно ще отворят и дискотеките.

В момента цените за почивка са възможно най-ниските. Нощувка в 4-звезден хотел излиза средно между 20 и 30 лева с включена закуска. Има и малки хотели в западната зона, които са готови да посрещат гости и само срещу 10 лева на вечер. Евтинията ще продължи до средата на юни, когато се очаква комплексът да се напълни. Тогава цените ще скочат поне с 30% нагоре, а в най-атрактивните хотели дори и двойно.

Този сезон квартирите за работници вървят по 6-7 лева на легло в двойна стая в сгради тип общежития. На толкова се харчат и частните квартири за туристи, но в южните курорти като Созопол, Приморско и Царево. Там обаче все още няма туристи.

Четете още новини в Dnes.bg