Руски туристи: Къде да отидем на море- България или Гърция

Сходни ценови пакети за море предлагат хотелиери в България и Гърция

20.05.2016 | 10:10
Руски туристи: Къде да отидем на море- България или Гърция

България и Гърция са в борба за вниманието на руски туристи.  Дестинациите предлагат сходни ценови пакети за море през толите месеци на 2016г. По информация на туроператори, нощувка за един възрастен със закуска и вечеря в двойна стая на база 3-звезден хотел в близост до морския бряг за посочения период във водещи курорти в двете страни, варира средно около 25 евро.   

Офертите за българските хотели са на база all inclusive - т.е. закуска, обяд и вечеря, напитки и алкохол, а в Гърция за тази сума на места са all inclusive, на други полупансион - т.е. закуска, вечеря и напитки.

Най-търсени пакети за ранно море в Гърция са местата около полуостров Халкидики, курорта Паралия, островите Тасос, Самотраки, Крит, Родос, Корфу, Закинтос, Евия, Санторини. У нас най-вече заради по-ниската температура на водата през юни и началото на юли интересът е повече към Южното Черноморие - Созопол, Приморско, Ахтопол, Китен, Лозенец, Синеморец.

Туристите на нашето Черноморие плащат сериозни суми за шезлонг и чадър. Особено висока е цената им в пиковия период на сезона. А в съседката ни, офертите на хотелите включват безплатно тези аксесоари, но пък са обвързани със задължителна консумация от капаните. 

Статистиката за 2015г., сочи че близо 1,5 млн. българи са пътували в Гърция, но не е ясно колко от тях са били с цел туризъм, коментират от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). От същите става ясно, че повече българи са пътували към южната ни съседка през април 2016 г., в сравнение със същия месец на миналата година. 

Заради размириците в Турция пък много туристи избягват тази дестинация. За сметка на това турските пакети за ранно море по критерия, който сравняваме, са с до 20% по-евтини от предложенията в България и Гърция.

Туристическите агенции смятат, че Гърция би могла да се превърне в най-популярната дестинация в чужбина за руснаците. Също така сред лидерите на пазара ще бъде и България, която е намалила цените на визите за туристи от Русия и е отменила визите за деца. Това заяви пред медиите ръководителят на Федералната агенция по туризъм към Министерството на културата на Русия (Ростуризм) Олег Сафонов. По думите му още отсега някои държави се готвят да посрещнат руските туристи. Испания например ще намали цените на визите за руснаци, ще въведе безвизово пътуване за деца и ще опрости самия процес на издаване на визи.