Родители на деца с увреждания на протест

Недоволството им е срещу програмата "Личен асистент"

25.05.2016 | 13:52 Редактор: Ирина Георгиева
Родители на деца с увреждания на протест

Родители на деца с увреждания излязоха на протест в Бургас. Недоволството им е срещу програмата "Личен асистент". По новите правила децата в неравностойно положение ще имат право на лична помощ между 10 и 40 часа на месец, или по 2 часа дневно. 

Гергана Маврова се грижи за дъщеря си Симона, която страда от детска церебрална парализа и епилепсия. Симона е недоносено бебе, родителите и разбират, че няма да има нормално детство малко след раждането и.

"Вече беше на 8 месеца, когато притеснителното беше, че не можеше да седи седнала сама. Тръгнахме по доктори, тежко го приех, защото и съобщаването от докторите беше потресаващо", разказа Маврова.

По новите правила на програмата "Личен асистент" Гергана е изчислила, че за 2 часа седмично лична помощ ще получава средно по 100 лева на месец. 

"Трудно е. Много е трудно, защото това са си ежедневни 24 часови грижи за такова дете. Трябва да се отдадеш изцяло на него или другият вариант е да го оставиш в дом и то може да не оживее и до 1 г. възраст понякога", добави Маврова.

От самото раждане на Симона Гергана няма възможност да работи, разчита най-вече на помощта на съпруга си, тъй като според нея държавата нехае. 

"На новия социален министър бих искала да кажа, да не е като стария - да си гласуват постоянно някакви обществени поръчки за коли и после да се оправдават, че няма пари, защото България е бедна, защото на предния протест така каза Калфин", заяви Маврова.

Пред общината в Бургас се бяха събрали и други родители на деца с увреждания. Те настояват държавата да поеме заплащането на грижите за децата с увреждания,а не да се разчита на европейски средства. 

"Геноцид към децата, геноцид и към нас... Представете си с 80 лв. за тези 2 часа, които са ни отпуснати, какво можем ние да направим. Аз ги подарявам на министърката", добави Недялка Гъркова, която е майка на дете с увреждания.    

"Преди време един социален министър си тръгна, като се хвалеше навсякъде колко добре бил работил и колко много работа бил свършил, но за съжаление ние не го усещаме", допълни Михаил Попов, баща на дете с увреждания.    

Програмата на социалното министерство се осъществява съвместно с общините. 

"По принцип искаме да се борим тази дейност да стане делегирана от държавата, така че на тези хора да могат да им вървят и осигуровки и трудовия стаж и да не стане така, че един ден като се пенсионират да се чудат на какви ниски пенсии ще бъдат", заяви от своя страна зам.-кметът по здравеопазване в Община Бургас Лорис Мануелян.

Родителите на деца с увреждания са готови на гражданско неподчинение и заплашват да разпънат палатков лагер пред общината в Бургас.