Майките и трайно безработните - сред приоритетите на министър Русинова

Сред задачите й са деинституционализацията на децата и реализирането на плана за дългосрочната грижа за възрастните хора

18.05.2016 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
Майките и трайно безработните - сред приоритетите на министър Русинова

Бързата интеграция на пазара на труда на дълготрайно безработните и неактивните хора е сред най-важните ми приоритети. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на церемония за приемането на поста от предшественика си Ивайло Калфин в Министерството на труда и социалната политика.

Сред другите й приоритети са работещите майки. По думите й те трябва да имат по-добра професионална реализация и възможност за по-добро съвместяване на личния и семейния живот.

У нас има изключително добра мрежа от над 1700 социални услуги, изтъкна министър Русинова. Според нея обаче оттук нататък трябва да се подобри тяхното качество, което ще доведе до по-добра и ефективна грижа за децата и възрастните с увреждания, които са в най-уязвимо положение,

Новият социален министър обеща, че ще работи за подобряване на ефективността на обученията за безработни и заети, които се финансират по линия на националния бюджет и OП "Развитие на човешките ресурси". По думите й те трябва да бъдат съобразени по-добре с нуждите на определени икономически сектори и региони.

Следващите стъпки в деинституционализацията на децата и реализирането на плана за дългосрочната грижа за възрастните хора попадат сред другите най-важни задачи на министър Русинова. Тя увери, че след консултации с Министерството на здравеопазването ще продължи и реформата за промяна в начина на удостоверяване на медицинската експертиза за инвалидните пенсии. "На базата на предварително подготвените концепции ще бъдат разписани и законодателни промени в максимално кратки срокове", каза тя.

Министър Русинова гарантира, че ще поддържа добър диалог с медиите, социалните партньори и гражданското общество и добави, че следващата седмица ще сформира политическия си екип.