Новият министър на труда и социалната политика е Зорница Русинова

Номинацията на Русинова, направена от премиера Бойко Борисов

18.05.2016 | 12:25
Новият министър на труда и социалната политика е Зорница Русинова

След като Ивайло Калфин подаде оставка неговото място по решение на депутати се заема от Зорница Русинова. Номинацията на Русинова, направена от премиера, беше подкрепена от 135 народни представители, включително АБВ.

"Против" бяха 68 - от БСП, ДПС и "Атака" , 8 се въздържаха - от Реформаторския блок. Русинова досега беше заместник-министър на труда и социалната политика. След като АБВ демонстративно се оттегли от властта, същата крачка направи и министър Калфин като подаде своята оставка. Сред недоволните от това решение бяха ДПС и БСП, които гласува против.

"Много ми е интересно АБВ от днес нататък как ще бъдат опозиция и алтернатива, след като цялата пенсионна реформа, цялото замразяване на социалната политика и тригодишната прогнозна рамка са приети с техните гласове и в решението на тези политики участваше досегашният техен министър на труда и социалната политика", коментира Корнелия Нинова. "Странни метаморфози роди съвременното политическо пространство в този парламент. Едните са опозиция, но имат министри, другите ще стават алтернатива на самите себе си, защото те създадоха тази политика и те са активни участници в тази политика. Промяна няма да има", допълни Нинова

Мариана Тодорова от АБВ каза, че тя и колегите й ще гласуват за Зорница Русинова, предложена от премиера Бойко Борисов. Тодорова даде висока оценка на работата на Калфин и се обърна към левицата: "Така че, колеги от ляво, дерзайте. Летвата е вдигната много високо и вие трудно ще можете да я надскочите. Когато вие в условия на дясноцентристко правителство със своите леви убеждения успеете да постигнете това, което Ивайло Калфин постигна, тогава ще имате право на дума и на възражения".