За стола на Калфин: Всички подкрепят Томислав Дончев

Това обяви Цветан Цветанов след кратки консултации с партньорите на ГЕРБ във властта по желание на премиера

12.05.2016 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
За стола на Калфин: Всички подкрепят Томислав Дончев
Партиите в мнозинството подкрепят вицепремиера Томислав Дончев за нов социален министър. Това обяви шефът на групата на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той проведе кратки консултации с партньорите във властта по желание на премиера Бойко Борисов.

В деня на оставката на Ивайло Калфин ГЕРБ обявиха, че новият социален министър ще е от техните редици. Още тогава се заговори, че той ще е или Дончев, или шефът на МТСП от първия кабинет на Борисов Тотю Младенов.  

"Колегите дадоха изцяло подкрепа за евентуална номинация на Томислав Дончев, каза Цветанов след разговорите. Той обясни, че крайното решение все пак ще е на Борисов и на самия Дончев.   От думите на Цветанов стана ясно, че премиера ще номинира Дончев за социален министър утре. Възможно било обаче кандидатурата да остане и за следващата седмица.  

Въпреки думите на Цветанов, че всички подкрепят Дончев, шефът на групата на РБ Найден Зеленогорски отказа да коментира темата. "Когато чуя премиера и неговото предложение, тогава ще говорим", каза той.  

Калфин освободи поста на социалния министър след изненадващо решение на партията му АБВ да напусне управляващата коалиция.    

Днес останалите формации в мнозинството отново обсъдиха промените в Изборния кодекс, заради които и ПФ заплаши, че ще оттегли подкрепата си за кабинета. След разговорите стана ясно, че консултациите ще продължат.