Северната скоростна тангента на София е завършена!

16,5- километровият скоростен път улеснява трафика и съкращава времето за пътуване

28.04.2016 | 16:15 Редактор: Вероника Цветанова
Северната скоростна тангента на София е завършена!

От днес шофьорите могат да пътуват по цялото 16,5 км трасе на Северната скоростна тангента, написа премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мрежа Facebook.

"Радвам се, че днес заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров пуснахме за движение последните 3 км от участъка", заяви Борисов.

Той допълни, че чрез Северната скоростна тангента се осигурява удобна връзка между северозападните и югоизточните квартали на София, подобрява се достъпът на най-отдалечените райони с центъра на столицата, улеснява се трафикът и се съкращава времето за пътуване.

Премиерът обясни, че скоростния път е с 6 пътни ленти, по 3 в едно направление. Благодарение на отсечката се осъществява важна, бърза и директна връзка с главни пътни направления, през които преминава трафикът от и за Гърция, Румъния, Македония и Сърбия.

От 30 декември миналата година трафикът преминава по 13 км от тангентата - отсечките между "Ботевградско шосе“ и булевард "Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до разклона за Требич, и остана около 3-километров участък от пътя за Требич до бул. "Лазар Михайлов“, директното трасе на който вече е готово.

"Инфраструктурният проект е важен и за страната, тъй като в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от автомагистралите "Тракия" и "Хемус", път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас и някои второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Проектът е на стойност 180 млн. лв. и е финансиран от ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г”, допълни премиерът.

Борисов добави, че преди дни ЕК е одобрила строителството на обекта да бъде финансирано с европейски средства. Той написа още, че Западната дъга се явява естествено продължение на АМ "Люлин“ и чрез нейното завършване ще се осигури подходяща връзка към Сърбия, ще се гарантира безконфликтното разпределение на локалния и транзитния трафик.