fallback

Пазарджиклии застанаха твърдо зад забрана на бурките

Обединяват проектите на НФСБ и екипа на кмета Тодор Попов

22.04.2016 | 16:00 Автор: Тодор Петров

Пазарджиклии единодушно се обявяват за забраната на бурките на публични места, макар да има разногласия за това дали тя да бъде пълна или в по-деликатен вариант. Това стана ясно на общественото обсъждане на двата варианта за промени в Наредбата за обществения ред, предложени от екипа на кмета Тодор Попов и от съветниците от Националния фронт за спасение на България. Към темата бе проявен силен интерес, за дискусията дойдоха десетки хора, повечето – жители на ромския квартал „Изток”, съобщи "Дарик".

В началото на срещата се разбра, че Областната дирекция на МВР е изпратила становища за двата проекта. В едното от тях, явно отнасящо се за внесеното предложение от съветниците от НФСБ, се казва: „Считаме че предложението „Забранява се носене на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата...“ изцяло кореспондира с вменените ни функционални задължения по установяване на самоличността на лица, разкриване и документиране на престъпления или нарушения на обществения ред и превенция”.

В другото становище, за проекта за решение, внесен от кмета Тодор Попов, освен че се одобрява текста, от полицията препоръчват към него да се добавят в проекта и цитираното по-горе, както и да се конкретизират изключенията. Благо Петров, един от авторите на по-строгите мерки, каза, че от НФСБ са изпратили предложението си и до други институции, повечето от които вече са изпратили положителни становища. До дни се очаква и това на прокуратурата.

Съветниците се обединиха около идеята двата проекта да бъдат обединени в един, който да вземе предимствата им, но в същото време да е така разработен, че да не прекрачва европейските норми и да не може да бъде атакуван като дискриминационен. Очаква се общият проект да бъде готов преди сесията на Общинския съвет, насрочена за 27 април.

fallback
Още от България
fallback